Komórki tłuszczu mają skłonność do gromadzenia się miejscowo, niezależnie od ogólnej masy ciała. Oporną, punktową tkankę tłuszczową można zredukować nawet o kilkadziesiąt procent za pomocą metody o nazwie kriolipoliza, która polega na niszczeniu komórek tłuszczowych za pomocą niskiej temperatury. Zabieg taki przeprowadza się całkowicie nieinwazyjnie i bezboleśnie dzięki nowatorskim urządzeniom. Dowiedz się więcej o działaniu i zaletach kriolipolizy.
Komórki tłuszczowe (adipocyty) są szczególnie wrażliwe na niską temperaturę. Kriolipoliza to chłodzenie tkanek za pomocą specjalistycznego urządzenia przez określony czas (zwykle ok. 35–60 minut) w temperaturze od 10 do -10 stopni Celsjusza. Niska temperatura powoduje krystalizację trójglicerydów, a następnie rozpad komórek tłuszczowych. Uszkodzone adipocyty są następnie wchłaniane przez układ limfatyczny, usuwane z organizmu i wykorzystywane jako źródło energii na drodze naturalnych procesów metabolicznych.
Pozostałe tkanki nie są wrażliwe na temperaturę generowaną przez urządzenie do kriolipolizy. Co więcej, nowoczesny sprzęt pozwala na precyzyjne ustawienie parametrów w zależności od potrzeb. Stosunkowo niewielka warstwa tkanki tłuszczowej może być zredukowana już przy ochłodzeniu w temperaturze dodatniej, równej lub niższej 10 stopni. Grubsza warstwa tkanki tłuszczowej lub zaawansowany cellulit ulega rozpadowi pod wpływem temperatury ujemnej. Zamrażanie komórek tłuszczowych dotyczy tylko wybranej warstwy tkanek, a stały monitoring stopnia chłodzenia zabezpiecza przed odmrożeniem i zwiększa skuteczność zabiegu.
Kriolipoliza ma na celu redukcję podskórnej tkanki tłuszczowej, z pominięciem oddziaływania na pozostałe warstwy skóry. Z tego powodu w trakcie zabiegu fałdy skórne są łagodnie zasysane przez specjalistyczne głowice wyposażone w system chłodzący. Zasysanie fałdów skórnych ułatwia chłodzenie ściśle określonego obszaru, który wymaga wysmuklenia.
Podczas kriolipolizy tkanka tłuszczowa jest zasysana, co może powodować uczucie łagodnego mrowienia. Jest to jednak zabieg bezbolesny, a przez wiele osób określany jako przyjemny. Jego zdecydowaną zaletą jest bezinwazyjność i brak jakiejkolwiek rekonwalescencji.
Kriolipoliza to zabieg redukujący miejscowe złogi tłuszczu. Nie jest to metoda wyszczuplająca, a doskonałe wsparcie wcześniejszego odchudzania czy systematycznej aktywności fizycznej. Zwykle za pomocą zaledwie jednej sesji urządzeniem do kriolipolizy można zredukować 20–30% tkanki tłuszczowej i zmniejszyć obwód talii nawet o 6 cm. W razie potrzeby zabieg można powtórzyć po kilku miesiącach, jednak warto poczekać, ponieważ efekty kriolipolizy pojawiają się stopniowo, w miarę wchłaniania uszkodzonych komórek tłuszczowych. Za pomocą kriolipolizy można zredukować tkankę tłuszczową z partii ciała, takich jak:
Urządzenie do kriolipolizy Cool 360 posiada nowatorski system chłodzenia przestrzennego, który zapewnia równomierne rozkładanie temperatury. System ten znacznie zwiększa skuteczność zabiegu, a także przyspiesza chłodzenie tkanek nawet o 60%. Przy wykorzystaniu starszych urządzeń do terapii zimnem kriolipoliza trwała nawet 70 minut, natomiast zabieg Cool 360 zwykle trwa zaledwie 35 minut. Skrócenie czasu trwania zabiegu ułatwia zarówno jego przeprowadzenie, jak i zwiększa komfort osoby poddającej się kriolipolizie.
Do wymrażania opornej tkanki tłuszczowej służy także urządzenie do kriolipolizy Cryotec Ice wyposażone w 4 silikonowe głowice, które dzięki różnej wielkości umożliwiają poprawę wyglądu wielu partii ciała. Dzięki Cryotec Ice kriolipoliza może być wykonywane u dwóch osób jednocześnie. Oba wymienione aparaty cechuje wyjątkowo prosta obsługa, możliwość stałego monitoringu i precyzyjnego ustawienia parametrów.
Zastanawiasz się, jakie urządzenie do kriolipolizy warto wybrać? Skontaktuj się z doradcą z LightDerm, który pomoże wybrać odpowiednie rozwiązanie do Twojej kliniki lub gabinetu medycyny estetycznej!
Lightderm.pl – sprzęt do laseroterapii i modelowania ciała
ul. Inflancka 13, lok. 1
91–857 Łódź